Kako urediti kuhinju restorana po svetskim standardima?

Must Try

Kada je u pitanju dizajn enterijera kuhinje, ima više posla nego što se možda čini na prvi pogled. Bilo da je u pitanju renoviranje kuhinje ili njeno otvaranje, pre nego što uzmete u obzir boje i dekorativne karakteristike, važno je da znate kakav će biti položaj uređaja i radnih površina, kako biste bili sigurni da je vaš prostor funkcionalan na način koji odgovara potrebama restorana. Preporuka je da angažujete dizajnera enterijera koji će proceniti prostor i ponuditi vam najbolje rešenje. Uz dobar dizajn se popravlja funkcionalnost i efikasnost, dok loš dizajn može za posledicu da ometa uspeh i rad zaposlenih u kuhinji.

Kuhinje u restoranima su podeljene u 5 različitih delova. To uključuje: stolove za pripremu, stanice za kuvanje, prostor za posluživanje, prostor za pranje sudova i prostor za skladištenje. Raspored kuhinje u restoranu zavisi od veličine restorana i od hrane koja se u njemu priprema. Za vaše goste restorana od vitalnog je značaja da sve protekne glatko od pripremne stanice do prozora za preuzimanje hrane.

Da bi restoran nudio uslugu vrhunskog kvaliteta, kuhinja kao glavni deo svakog restorana treba da bude uređena po visokim standardima. Kako da napravite takvu kuhinju – dajemo vam 4  smernice u nastavku teksta.

kuhinja restorana

Odredite veličinu kuhinje

Kuhinja za rad treba da bude prostrana i funkcionalna. Funkcionalnost omogućava zaposlenima u kuhinji da lagodno obavljaju svoj posao da svako ima svoj prostor za rad kako ne bi dolazili do gužve i zastoja. Oprema i postrojenja zbog svoje veličine mogu da zauzimaju veliki deo prostorije, pa je organizaciju i njihov raspored stajanja potrebno prethodno isplanirati. u tom planiranju treba da vam pomogne dizajner enterijera ili glavni šef kuhinje koji napamet zna čitav jelovnik restorana i može da proceni najbolji izgled kuhinje za efikasan rad ljudi. Dizajner kada sagleda čitavu sliku, treba da ima u vidu opremu koja će se nalaziti u kuhinji kao i broj zaposlenih koji će cirkulisati u kuhinji kako bi odredio koja veličine kuhinje je potrebna vašem restoranu.

Kuhinja je prostorija koju je potrebno negovati, često se stvara nered i neophodno je voditi brigu o održavanju higijene u kuhinji. Da bi ispunjavala standarde i bila kompletno čista, neminovno je pomeranje kuhinjske opreme kako biste svaki ćošak mogli detaljno da očistite i dezinfikujete.

Odaberite adekvatno osvetljenje

Sve namirnice i hrana koje se nalaze u kuhinji moraju da se skladište po propisima koja važe za njih. Adekvatno osvetljenje je važno kod pripreme hrane kako bi kuvari mogli da vide da li je hrana dovoljno skuvana ili pečena, a to mogu najbolje da uoče prema boji hrane, zbog toga je dobra svetlost preko potrebna. Dobro osvetljenje možete da kupite u prodavnicama za električnu rasvetu ili možete da odaberete opciju online kupovine i pogledate šta vam maxshop ili slične prodavnice nude. Sigurnost i zadovoljstvo mušterija je na prvom mestu, kako je kuhinja glavna prostorija svakog restorana, mora da poštuje sve propise i zbog mušterija i zbog samog restorana. Dobro osvetljenje je tu takođe i da ne bi došlo do nezgoda i povreda na radu. Usled nedostatka svetlosti, šanse da se desi incident su mnogo veće nego u slučaju kada je osvetljenje zadovoljavajuće.

Izaberite praktičan kuhinjski pod

Kada birate podove za kuhinju, faktori o kojima morate da vodite računa jeste da pod bude udoban za osoblje, bezbedan i lak za održavanje. I u ovom slučaju, da ne bi dolazilo do povreda na radu, podna obloga ne sme da bude klizava. Neretke su situacije da u kuhinji dođe do prosipanja hrane ili tečnosti, zato pod ne sme da bude klizav kako bi bile sprečene potencijalne nezgode koje se mogu dogoditi svakome. Lakoća održavanja je poželjna upravo iz razloga učestalosti prljanja.

kuvar

Razmislite o električnoj energiji i klimi

Kuhinje troše veliku količinu struje i tako čine veliki deo ukupnih mesečnih troškova restorana. Kako bi se računi i potrošnja električne energije smanjili, potrebno je napraviti raspored kuhinjske opreme i uređaja. Jedan od saveta je da opremu za kuvanje postavite na jedan kraj kuhinje, a na drugi kraj postavite frižidere i tako ćete smanjiti potrošnju energije. Zbog visokih temperatura, ventilacija je neophodna stvar u svakoj kuhinji. Postojanje klime, ventilatora i prečišćivača vazduha će mnogo olakšati zaposlenima u kuhinji. Ventilacija je poželjna kako se mirisi od pripreme hrane ne bi zadržavali u kuhinji, dok je klima neophodna da pomogne zaposlenima i spusti temperaturu u prostoriji.

Kuhinja treba pre svega da bude funkcionalna i jednostavna. Ukoliko je osmišljen kompllikovan raspored i izgled kuhinje, može ometati rad osoblja i navigacija u kuhinji će biti otežana. Iako se kuhinja nalazi u pozadini posla u restoranima i gosti nemaju priliku da je vide, ipak je najvažniji deo svakog restorana. Kuhinja koja je osmišljena prema gore datim savetima će mnogo olakšati posao osoblju i vodiće ka efikasnom radu restorana u celini. Ne zaboravite, da bi poslovala po propisima i standardima i kako bi najbolja hrana izlazila iz te kuhinje, neophodno je njeno redovno održavanje koje se podrazumeva od samog početka.

Popularni recepti

Još ovakvih recepata